بلبرینگها اشکال مختلفی دارا هستند. در مهم ترین تقسیمبندی، به دو نوع بلبرینگ و رولبرینگ تقسیم می شوند که هر دو در تیم یاتاقانهای چرخشی قرار میگیرند.
لوازم یدکی لیفان در یدکی حقی مشهد پیروزی
ولی مجموعهبندیهای دیگری نیز برای بلبرینگها وجود دارااست. یک کدام از براساس نوع حلقهها و جهت جاری ساختن توشه آن ها میباشد که عبارتند از:
1. بلبرینگهای شعاعی
2. بلبرینگهای محوری
تیمبندی دیگر براساس زاویه حرکتی بلبرینگها نسبت به مبنا مرکزی یا این که شفت آنها اعمال می گردد. این تیمبندی مشمول مورد ها پایین میباشد:
1. بلبرینگهای تماس زاویهای
2. بلبرینگهای تماس عمودی
به کار گیری از گونه های متعدد بلبرینگها در سیستمهای متفاوت فنی خودرو مشاهده میگردد و گزینش آنان براساس عملکرد خاصشان در هر سیستم شکل میگیرد.
بلبرینگهای شعاعی:
بلبرینگهای شعاعی که بضاعت تحمل توشه و سرعت قابل قبولی داراهستند، خویش به تعدادی نوع تقسیم میگردند. البته فی مابین اشکال آنها، صرفا بلبرینگهای شیار عمیق در خودروسازی به شغل می روند. دراین نوع بلبرینگ، ساچمههای غلتکی داخل شیاری به اندازه خودشان قرار میگیرند که در حلقهها تاسیس شده است. این شیار در حلقه، سطح تماس ساچمهها و حلقهها را ارتقا داده و توان تحمل بارهای شعاعی را بالا می برد. دراین بلبرینگها از قفسههای دو تکه برنجی یا این که پلاستیکی به کارگیری میشود و روغن هیدرولیک نیز باطن شیارها و در بین ساچمهها و قفسهها را مالامال مینماید. مزایای این نوع بلبرینگ مشمول موردها ذیل میباشد:
- نگهداری سرعت
- کاهش چشمگیر اصطکاک
- تحمل بالای توشه شعاعی
اندازه و تعداد ساچمهها براساس معیار تحمل توشه و سرعت موردنیاز بلبرینگ تهیه می شود. گاهی برای ارتقا تحمل توشه، از دو شیار رینگی و دو ستون ساچمه غلتکی درین نوع بلبرینگ استعمال میشود. همینطور این نوع بلبرینگ قابلیت و امکان تعمیر و روغنکاری دوباره ندارد. از این نوع بلبرینگ در باکس دستور، دینام، هرزگرد، چرخ عقب خودروهای سواری و پلوس استعمال می گردد.
بلبرینگهای تماس زاویهای
ساختار کلی این نوع یاتاقان مشابه به یاتاقانهای شیاری میباشد البته با این تفاوت که رینگ داخلی و رینگ بیرونی آنها با زاویهای نسبت به هم قرار گرفتهاند و به صورت نسبی نسبت به یکدیگر تکان مینمایند. این خصوصیت سبب ساز میگردد که یاتاقان قدرت تحمل توشه ترکیبی شعاعی و محوری را همزمان داشته باشد. از یاتاقان تماس زاویهای در گیربکس خودروها به کار گیری می گردد. قدرت تحمل توشه محوری این نوع یاتاقان با ارتقا زاویه تماس رینگ داخلی بالا رفته و با کاهش این زاویه تحمل توشه شعاعی آن ارتقاء می یابد. دراین نوع یاتاقان نیز ممکن میباشد از دو ستون ساچمه استعمال شود.
بلبرینگهای مخروطی
استعمال از این نوع یاتاقان که در واقع یک نوع رولربیرینگ میباشد، در چرخ خودروها بسیار رایج میباشد. اما در خودروهای با سرعت بالا، به جهت سرعت ذیل رولربیرینگها، معمولا با یاتاقانهای شیار عمیق دو ردیفه جایگزین می گردند. البته به جهت کمتر بودن قدرت آنان در تحمل فشارها و بارهای مرکب، در خودروهای هنگفت از این نوع یاتاقان استعمال میگردد. همینطور در کامیونها و خودروهای حمل و نقل به جهت توشه محوری متعددی که روی چرخها ایفا می گردد، از یاتاقان غلتکی زاویهدار استعمال میشود.