دمای موتور خودرو در طی پرنور بودن تا ۲۰۰ سکو سانتی گراد بالا میرود. وقتی که یک موتور به دمای فعالیت با صرفه رسید، گرمای مازاد بایستی منتقل گردد تا از ساخت و ساز دمای بالا و جراحت به موتور پرهیز گردد. اینجاست که پمپ آب خودرو وارد میگردد و مایع خنک کننده (آب رادیاتور و ضد یخ) را از رادیاتور مکیده و آن را در باطن و دور و بر موتور به گردش در میاورد. گرمای موتور از بلوک موتور به مایع خنک کننده منتقل گردیده و آنگاه به رادیاتور برای خنک سازی منتقل گردیده و مراحل از تازه شروع می گردد.
لوازم یدکی ماشین چینی در یدکی حقی مشهد پیروزی
در اکثر خودروها، پمپ آب خودرو بوسیله تسمه موتور (serpentine belt) که به قرقره پمپ متصل میباشد، به جنبش در میاید. در بعضا خودروها پمپ آب الکتریکی میباشد و در بعضی از خودروها واتر پمپ نیروی محره خویش را از تسمه تایم اخذ مینماید. (در باب اشکال واتر پمپ بعدا توضیح خوا هیم بخشید.)واتر پمپ و تسمه با هم شغل می نمایند تا مایع خنک کننده را طی فرآیند ذیل در سیستم خنک کننده موتور جنبش دهند:
مایع خنک کننده در راس پروانهی واتر پمپ مکیده می گردد
نیروی فرار و گریز از راءس مایع خنک کننده موتور را از روش تیغههای پروانه به خارج هل میدهد
مایع خنک کننده به باطن رادیاتور برای کاهش دما جابجایی داده میخواهد شد
طرز تلاش واتر پمپ مکانیکی در خودرو
طرز کارایی واترپمپ خودرو از نوع مکانیکی (Serpentine-belt drive) و جابجایی آب باطن سیستم خنک کننده
وظایف واتر پمپ
وظیفه مهم پمپ آب خودرو، گردش مایع خنککننده در سراسر موتور و سیستم خنککننده برای مدیر و تهیه و تنظیم دمای موتور میباشد.
پمپ آب نقش مهمی در نگهداری محدوده دمای کارکرد باصرفه برای موتور جاری ساختن مینماید و از گرمشدن بیشتراز حد و خنکشدن بیشتراز حد خودداری مینماید.بهطور خاص، وظایف یک پمپ آب خودرو دربرگیرنده کشیدن مایع خنککننده از رادیاتور، ذیلفشار قراردادن آن و گردش آن در موتور و برگشت به رادیاتور میباشد؛ جایی که تبادل حرارتی صورت می دهد.
این مراحل به دفع گرمای تولیدشده در طول احتراق امداد کرده و از سعی کارآمد موتور و ارتفاع قدمت آن اعتقاد و باور نتیجه ها مینماید. علاوهبر این، پمپ آب با گردش ضدیخ در سیستم، از یخزدگی در دماهای سرد خودداری مینماید.